Heden utanför Ljusdal 2020, här revs en lada för att lämna bästa platsen till ett nytt bostadshus. Ladan var från slutet av 1800-talet men visade sig vara byggd av virke från en tidigare generation lador. Det vill säga sannolikt plank från 1700-tal. Vi tog ned en hel lastbil med extrema golvplank. Upp till 8 meter långa, mellan 35-60 cm breda och 70 mm tjocka.
|
Härnevi-Rönna Enköping 2019, en riktigt sorglig historia. Det här supercharmiga torpet skulle ha behövt ett nytt tak och kärlek. Istället hade vatten fått rinna in så till och med innertaken ruttnat och rämnat. Som tur var hade golvet klarat sig i stora rummet och vi kunde ta hand om dom innan rivning.
|
Med utsikt över Orsasjön slingar sig Turistvägen fram genom typiska dalagårdar och härbren. Här byggdes en gammal 1800-tals lada om till musikstudio och då tog man ut de gamla tjocka, breda golvplanken. Detta kärnvirke blev sedan bland annat över 20 bord till nybyggda restaurangen The Old Smokehouse i Saltsjö-Boo!
|
På Oppegården i Fellingsbro väster om Arboga skulle man 2016 riva en stor del av den gamla ladan och bygga en mer ändamålsenlig maskinhall. Vi fick tipset och klädde för hand av den gamla rödmålade panelen. Med hjälp av strukturborstning tar vi bort gammal färg och löst trä. Kvar blir mycket ytstruktur och ett lager av brunt pigment från den gamla kopparfärgen. Här kan man sedan vara kreativ med bivax, lut och hårdvaxolja!
|
Passagen på anrika Snåttsta Gård i Vallentuna blev till slut ett problem när skördetröskorna växte sig större och större. Till slut föll domen över den som fått mest smäll och vi plockade ner den 2015. Till nytta kom den direkt och blev inredning och rekvisita i en tillfällig 1800-tals handelsbod i Coops reklamfilm "Sveriges obekvämaste matkedja" (finns på Youtube).
|
Nygårdsladan, Kimsta Prästgård 5:1 i Linköpings stift plockades 2015 ned för att med sitt fina läge ge plats åt ett nybyggt hus till dottern i familjen. Ladan bygges runt förra sekelskiftet dvs för drygt 100 år sedan. Det vanliga i en lada för lagring av spannmål och hö skulle varit en enkel brädning i väggarna men kanske på grund av kyrkans finanser på den tiden så byggdes denna med rejäla 70mm timmerplank lagda i fack. Idag tackar vi för det när ladan återuppstår i fina matsals- och konferensbord.
|

Nedergårdsladan i Bromyren nära Örbyhus stod och lutade när vi såg den från E4:an. Alla bärande delar var på väg att ge upp så det var inte mycket som krävdes för en rivning. Ladan stod ensam vid kanten till ett stort odlingsfält och har använts av ägaren, hans far och farfar. Den har lagrat hö och spannmål men senare öppnats upp och använts som myggskydd för kossor och jakttorn med fri sikt ut på passerande vilt. Vi tog ned Nedergårdsladan i september 2014.

Lyans Ångsåg i Alunda är en spännande plats från en svunnen tid. Här på en avsides plats i skogen byggdes en avancerad träindustri upp på 1930-talet. Hjärtat var en ångdriven såganläggning där stockar matades in i ena änden och sågat virke kom ut i den andra. På 70-talet avled ägaren och tiden stannade i 40 år vilket resulterade i en spökstad av byggnader. En ny ägare har nu kommit och upprensning pågår. I maj 2014 tog vi hand om brädningen till en av såghallarna.

Fröslunda Loge, cirka 1 mil söder om Heby i Uppland uppfördes i slutet av 1890-talet av den nuvarande ägarens farfars far. Den hade två stora portar med vagnslider för uppställning av jordbruksmaskiner samt loft för hö och spannmål. Under senare år har taket börjat läcka, bärande bjälkar försvagats och till slut knäckts av snötyngd. Under sommaren 2013 plockade vi ner ladan för hand.

Sävasta Loge i Fjärdhundra var den första lada vi tog ned. Ladan byggdes 1825 på den nuvarande ägarens släktgård. Taket hade börjat läcka och den gamla konstruktionen med stående bärande stolpar gjorde den opraktisk i ett modernt jordbruk. Ladan plockades ned för hand och 30 ton virke blev grunden för ett sommarhus i modern nyfunkis stil på Ljusterö i Stockholms Skärgård.